sunnuntai 9. elokuuta 2015

Älä ryttyile - tule Ryttylään!


Hei sinä tämän kesän ylioppilas, vastavalmistunut, intistä kotiutunut, välivuotta harkitseva, vaihtelua kaipaava,opiskelupaikatta jäänyt tai elämässä eksynyt! Miten hurisee? Mitäs olet suunnitellut syksyksi tai tulevaksi vuodeksi?

Töitä?
Sluibailua?
Matkailua?
Kansanopistoa?

Minulla on sinulle uskomattoman hyvä ehdotus. Nyt tulee tärkeää tekstiä, joten lue tarkkaan.
Ryttylässä, pienen pienessä kyläpahasessa on kansanopisto nimeltä Kansanlähetysopisto, tuttavallisesti ilmaistuna Ryde, jossa olen itse opiskellut nyt vuoden. Jos sinä ja minä tunnemme, olen melko varma, että olet kuullut minun puhuvan tuosta paikasta, todennäköisesti pelkkää hyvää. Syy siihen on moninaisen yksinkertainen.

Rydellä on taianomainen tapa viedä ihmiset mukanaan. Täytyy rehellisesti todeta, etten ole vielä tavannut yhtäkään henkilöä, joka olisi katunut päätöstään tutustua Ryttylään ja Kansanlähetykseen. Usein ihmiset ovat luulleet tulevansa opiskelemaan vain vuodeksi tai puoleksi ja sitten päätyneetkin viettävänsä vuosia huikeassa ilmapiirissä tuossa viisauden tyyssijassa, Ryttylä vie mennessään, niin se teki minullekin.
Aloitin syksyllä opiskelut musiikkiteatterilinjalla, mikä opetti minulle paljon itsestäni luovana olentona. Lähes ensikertalaisena opin teatterin perusteet, sain ohjausta laulutekniikkaan ja opin kokonaan uuden tavan ilmaista itseäni nykytanssin ja tanssi-improvisaation keinoin. Nykyään linja on päivitetty teatterilinjaksi, jolla jokainen voi tehdä sitä aluetta teatterin ja näyttämötaiteen piirissä, joka tuntuu itsestä kiinnostavimmalta. Teatterilinjan työryhmä voi koostua näyttelijöistä, lavastajista, käsikirjoittajista, tanssijoista, laulajista tai melkein mistä tahansa, josta on hyötyä alalla. Tään työryhmän kanssa sitten tehdään erilaisia produktioita erilaisiin tilaisuuksiin.
Tervetuloa teatterilinjalle
Keväällä vaihdoin nuorisotyölinjalle, jonne hassujen sattumusten kautta päädyin. (Sattumaako? En usko.) Rehellisesti sanoen olen aina ajatellut pienessä päässäni, etten ikinä haluaisi tehdä töitä nuorison kanssa missään muodossa. Vaikea ihmisryhmä, minkäs teet. Nuorisotyölinjalle minut kuitenkin vetivät mukavat linjalaiset ja tekemisen tarve.

Nuorisotyölinja on opiston nuorisotapahtumien kannalta elintärkeä. Ilman innostuneita nuoria ei varmaan yksikään tapahtuma pääsisi paperilta todellisuuteen, sillä nuorityölinja kantaa tapahtumissa mielettömän suuren korren, kekoon. Ei oikeastaan korren, vaan koko havupuun. Se ei ole mitään leikkiä, vaan opiskelija pääsee oikeasti vaikuttamaan ja olemaan hyödyksi. Nuorisotyölinja tekee päävastuuta lukuunottamatta useissa tapahtumissa kaiken talkoolaisten organisoinnista majoitukseen ja ohjelman suunnitteluun. Linja on mielettömän siisti systeemi, jossa kaikki rullaa kohdallaan ja jokainen pääsee käyttämään omia lahjojaan. Nautin linjalla olosta niin paljon, että jäin jumiin kesänkin yli ihan eilispäivän asti, jolloin linja loppui tältä vuodelta.
Kauaa en ehdi poissa olemaan sillä, aloitan viikon päästä kansainvälisyyslinjalla Topiaksen kanssa. Aiomme lähteä opiston kautta ns. lyhytaikaiseen lähetystyöharjoitteluun, joka on opiston kautta mahdollista. Kansainvälisyyslinja sisältää kuukauden mittaisen lähijakson, jonka aikana valmentaudutaan 3-24kk kestävälle ulkomaanjaksolle käytännössä missä tahansa päin maailmaa. Pari ystävääni lähti Ghaanaan kuurojen lasten kouluun, yksi lähtee Kyprokselle hoitamaan seksi-ja pornoteollisuuden ihmiskaupan uhrien lapsia ja pari Japaniin. Me taas saamme olla ensimmäisinä Kansanlähetyksen historiassa lähdössä Islantiin. Kansainvälisyys on Ryttylän linjoista suurin, eikä syyttä.

Odotellessamme helmikuista lähtöämme Islantiin aiomme opiskella syksyn ajan opistolla apologialinjan kanssa uskon järki-ja tiedeperäistä puolustamista. Apologialinja on Ryttylän linjoista uusin, enkä ehkä kestä, miten mielenkiintoinen syksy meillä on edessä. Samankaltainen linja, teologialinja, on myös parhaimmistoa Ryttylässä. Linjat ovat oivia niille, jotka tahtovat vahvistaa uskonsa pohjaa. Linjoilla pohditaan universumia, maailmankaikkeutta ja kaikkea, sekä sitä, mikä sitä kaikkea pyörittää. Jumala on luonut meille järjen, ja toivoo meidän myös käyttävän sitä yrittäessämme ymmärtää maailmaa, jonka Hän on luonut.
Jokaisella Ryttylän linjalla saa osallistua säännöllisesti raamattulinjan luentoihin, jotka perehtyvät kaiken perustaan, Jeesukseen ja Raamattuun. Opetus on uskomattoman hyvää, väkevä sanaa päivästä toiseen. Kansanlähetyksessä mahtavaa on se, että asioista voidaan luennoilla keskustella hyvässä hengessä, eivätkä opettajat, edes vierailevat, yritä ahtaa omaa näkemystään oppilaiden kurkusta alas. Kaiken saa ja PITÄÄ kyseenalaistaa. Keskustelua syntyy luennoilla usein, välillä väittelyäkin, ja se on mahtavaa. Jokainen saa tulla opistolle niiltä lähtökohdilta kuin haluaa, on sitten luterilainen tai hellari, uskossa tai ei, ja jokaista kunnioitetaan. Keskustelu on aina tervettä.
Ryttylässä elämä ei todellakaan lopu luentojen loppuun iltapäivällä klo 14:30 Tuntuu, että Ryttylässä puoleensa vetävistä voimista merkittävimpiä ovat ihmiset ja yhteisö, johon saadaan kuulua. Ryttylässä ihmiset oikeasti juttelevat toisilleen. Jokainen tulee toiselleen tutuksi, jos vain haluaa, ja huikeita yhteisiä kokemuksia ja tempauksia syntyy väistämättä jatkuvasti. Milloin ihmiset haluavat pitää ylistysiltoja, milloin lähteä Tampereelle katsomaan speksiä tai ryhtyä ompelemaan ja myymään kymmenittäin haaremihousuja. Yhteisön voima on valtava.

Sinä, joka olet uskossa, etkä ole vielä viettänyt vuotta Ryttylässä: tule käymään! Äläkä vain käymään, vaan tule linjalle tai periodille! Ryttylässä on jotain, mitä ei ole missään muualla. Olen rehellisesti sitä mieltä, että jokainen ansaitsisi kokea palan sitä, mitä minä olen vuoden aikana kokenut. Se on vain jotain, mikä pitää kokea, ennen kuin ymmärtää.

Sinä, joka et vielä tunne Jeesusta ja koet, että höpötän omiani kuten kaikki muutkin uskovat, ja koet ehkä, ettei Ryttylä olisi sinulle oikea paikka: Tule tutustumaan, tule katsomaan, millaista Ryttylässä on. Olen tuonut useita ei-uskovia ystäviäni Ryttylään, ja uskon, että suurin osa on yllättynyt positiivisesti. Siellä vain on jotain, joka saa ihmiset tuntemaan olonsa hyväksi ja tervetulleeksi. Älä epäile - tule tsekkaamaan hoodit ja näkemään minua - täällä minä olen, kun missään muualla en voisi olla onnellisempi.


"Vielä palaan kotikylään,
vielä palaan Ryttylään. 
Reunusta raitin kävelemään, 
kadonnutta etsimään." 

Nähdän joskus - Ryttylässä!

(Ps. tämä ei ollut maksettu mainos, vaan sydämestä puhuttua totta.)
http://kansanlahetysopisto.fi

1 kommentti:

  1. Ryttylässä kannattaa ihimisen etes kerran elämässään käyä (mieluusti linjalla)! Minä omin vuojen, enkä kyllä hetkeäkään katunu 😊

    VastaaPoista